top of page

Een taalrijke omgeving blijkt doorslaggevend in het onderwijs, niet de thuistaal

  • Foto van schrijver: Manon Smans
    Manon Smans
  • 13 dec 2023
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 dec 2023

De thuistaal blijkt vanuit internationaal onderzoek een belangrijke factor binnen de onderwijsresultaten van leerlingen. Leerlingen die thuis een andere taal spreken scoren significant lager dan leerlingen die thuis Nederlands spreken, dit omvat de 10-jarigen die getest worden op hun leesvaardigheid via het Pirls-onderzoek en de 15-jarigen die getest worden op Nederlands, wiskunde en wetenschappen via de Pisa-test.


Niet alleen de thuistaal, maar ook de sociaal-economische status van het gezin speelt een grote rol. De prestaties van een leerling met een migratie-achtergrond wordt gehalveerd wanneer men binnen onderzoek rekening houdt met de thuissituatie. Leerlingen die thuis het Nederlands niet of niet altijd als thuistaal spreken, kunnen daarnaast wel teksten op een zeer hoog niveau begrijpen. Het is dus belangrijk om te weten dat de thuistaal niet zozeer doorslaggevend is, maar hoe taalrijk de omgeving is. Leerlingen moeten gestimuleerd worden in het Nederlands, zoals het kijken van Karrewiet, hobby's in het Nederlands volgen, boeken in het Nederlands lezen ... Een valkuil van het onderwijs blijkt hierbij een minder rijk taalaanbod te zijn bij anderstalige leerlingen.


In dit artikel wordt duidelijk dat de rol van de leerkracht binnen de ontwikkeling van taal erg belangrijk is, vooral voor kinderen die het Nederlands niet of niet altijd als thuistaal spreken. Als leerkracht Nederlands speel je natuurlijk in alle leerlingen hun taalontwikkeling een rol, maar zij kunnen eveneens inzetten op een taalrijke omgeving die voor de leerlingen een meerwaarde kan bieden. Daarbij is het belangrijk dat je als leerkracht gaat differentiƫren binnen de klaspraktijk. Je kan teksten aanbieden op maat van de leerling waardoor ze niet alleen een succeservaring beleven, maar ook meer gemotiveerd geraken voor de les Nederlands. Daarbij kan je ook boeken in je boekenlijst plaatsen voor iets minder ervaren lezers of een buddysysteem binnen je klas inschakelen tijdens het maken van oefeningen. Leerlingen die het Nederlands als thuistaal spreken, kunnen daarbij een ondersteuning bieden aan leerlingen die deze taal niet of bijna niet spreken thuis.


Lees het online artikel hier:

Om het artikel te lezen, registreer je jezelf best eerst gratis waardoor je het volledige artikel kan lezen.



1 opmerking


Charis Van Looveren
Charis Van Looveren
18 dec 2023

Hoi Manon,

Ik vind het buddysysteem waarbij je sterke leerlingen bij minder sterke leerlingen gaat zetten een heel goed idee. Daarnaast is het aan ons als leerkracht om van onze Nederlandse lessen een aantrekkelijke les te maken waardoor de interesse in onze taal bij de leerlingen kan groeien.


Like

©2023 by Cultuurportfolio Manon Smans.

bottom of page