Brengt ChatGPT de schrijfvaardigheid van onze jongeren in gevaar?
- Manon Smans
- 13 dec 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 dec 2023

Mevrouw Rykaert experimenteerde in de klas met het integreren van de welbekende chatbot ChatGPT in het schrijfproces van eindwerken voor de richtingen sociale en technische wetenschappen. Ze begonnen eerst met het verwerken van bronnen en het opstellen van een inhoudstafel voor hun eindwerk. Daarna schreven ze een klein stukje van hun eindwerk uit en mochten ze elkaar beoordelen aan de hand van een evaluatierubric en formuleerden ze op deze manier gerichte feedback. De leerlingen discussieerden onderling over de quotering en formulering binnen hun geschreven teksten. Vervolgens schreven de leerlingen een stukje tekst uit op basis van het instructiefilmpje van mevrouw Rykaert dat het gebruik van Word demonstreerde bij het schrijven van een wetenschappelijke tekst. Dit dienden ze in voor feedback van mevrouw Rykaert en hun gip-mentor.
De leerlingen kregen tijdens het schrijfproces toegang tot het gebruik van ChatGPT, waarbij de leerlingen vroegen om een tekstfragment voor hun eindwerk te generen. Dit stukje tekst beoordeelden ze vervolgens op sterkte en zwakke punten, o.a. structuur en herhaling van constructies. ChatGPT bleek voor de leerlingen nuttig te zijn bij het bieden van structuur en het vinden van een goede wetenschappelijke basis, maar er werd ook opgemerkt dat de bronnen die de IA-bot genereerde soms niet te traceren waren en dat herformulering zeker nodig was. Er wordt aangegeven dat de bot vooral effectief is wanneer leerlingen al een stevige voorkennis hebben van het teksttype en de inhoud. Het kan dus een goede ondersteuning bieden, maar het kan zeker niet alle tekortkomingen van traditionele methoden vervangen.
We kunnen dus concluderen dat ChatGPT zeker ingezet kan worden in het onderwijs, maar niet in die mate waarin de leerlingen het zouden willen. Als leerkracht kan je hierbij aangeven dat de AI-bot een goed startpunt is voor je uit te schrijven tekst, maar dat je eerst heel wat leeswerk zal hebben om zo je voorkennis uit te bouwen. Je zal daarnaast ook nog heel wat herleeswerk hebben met je tekst, om zo de juiste wetenschappelijke toon te zetten. Leerlingen kunnen hier beter preventief van op de hoogte gebracht worden, om zo misverstanden met het gebruik te voorkomen. Mij lijkt het een goed idee dat de leerlingen worden gestimuleerd om met de nieuwe technologieƫn leren werken, maar er moeten criteria worden opgesteld zoals het monitoren van het gebruik tijdens het schrijfproces.
Lees het artikel hier:
Comments