Het Smelt: hoe een raadsel werkelijkheid werd
- Manon Smans
- 20 nov 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 dec 2023

Het Smelt vertelt het troebele jeugdverhaal van de jonge Eva, gevestigd in Bovenmeer. Hier is ze lid van de drie musketiers, een hecht groepje van twee jongens - Laurens en Tim - en Eva. Oorspronkelijk telde het groepje vier leden, maar na de dood van Jan, de broer van Tim, bleven ze met drie over. Eva blikt tijdens haar jaren als jongvolwassen vrouw terug op de tijd in Bovenmeer. De gekke jeugdverhalen maken plaats voor ijzingwekkende gebeurtenissen wanneer de drie musketiers besluiten om een spel te spelen met een moeilijk raadsel. De jongens besluiten andere meisjes uit het dorp geld te betalen als ze het raadsel juist hebben. Als ze het niet raden, moeten ze kledingsstukken verwijderen van hun lichaam voor het plezier van de jongens. Eva komt in een huiveringwekkende situatie terecht wanneer ze de uitkomst van het raadsel bekend maakt aan haar buurmeisje.
Het Smelt geregisseerd door Veerle Baetens is een verfilming van het boek geschreven door Lize Spit. In 2016 debutteerde ze met deze literaire fictie in zowel Belgiƫ als Nederland. Zelf had ik geen verwachtingen naar aanleiding van de filmvoorstelling, omdat ik het boek nog niet gelezen had. Ik had ook geen trailer bekeken of recensies gelezen alvorens de zaal binnen te treden. Zo had ik de kans om mezelf te laten verrassen door het verhaal van Eva. In het begin lijkt Eva een gewone jongedame te zijn die op zichzelf woont in Brussel, maar hoe verder het verhaal vordert, blijkt Eva heel wat op haar kerfstok te hebben. De afwisselingen tussen het heden en het verleden zorgen ervoor dat het verhaal als een puzzel in elkaar valt. Je wordt als kijker geconfronteerd met het raadsel en de gevolgen ervan. Het zet je aan tot het uitpluizen van de trauma's die Eva doormaakt en het zoeken van de juiste puzzelstukken. Dit alles maakt dat je met een verwonderd gevoel de zaal buitenwandeld. Je krijgt stof tot nadenken en je praat er wellicht nog over na met je gezelschap.

De filmvoorstelling als cultureel evenement bekijken, levert een grote meerwaarde bij het proces in het worden van een leerkracht Nederlands. De leerlingen kunnen kennismaken met literatuur op een andere manier. Anno 2023 lezen de leerlingen steeds minder op zichzelf en zien ze literatuur lezen eerder als een opdracht voor het vak Nederlands. Het bijwonen van de filmvoorstelling kan een aanzet in enthousiasme zijn tot het lezen van het desbetreffende boek. Zelf kan je de verfilming inzetten als didactisch materiaal bij verschillende opdrachten. Je kan de leerlingen hierbij een stuk uit het boek laten vergelijken met een stuk uit de film, en hoe deze op elkaar gelijken of verschillen van elkaar.
Comments